OffNews.bg

Сирия обвини САЩ във фалшифициране на доказателства

Сирийските власти посочиха доклада на ООН за използването на химическо оръжие от Дамаск като "напълно фалшифициран", предава АФП.

„Това, което администрацията на САЩ определя като неопровержимо доказателство, не е нищо друго, освен слухове, разпространявани от терористите, допълнени с техни лъжи и напълно фабрикувани истории”, става ясно от изявлението на сирийското външно министерство.

Доклада на инспекторите от ООН беше разчетен от САЩ като доказателство за вината на Сирия в употребата на химическо оръжие. 

Документите на ООН са все още неофициални, но Джон Кери прочете част от тях пред медии в САЩ, като той заяви, че в щатите вече има висока увереност във вината на Башар Асад.

Официалният доклад на ООН ще бъде готов след около 2 седмици.

Миналата седмица международната хуманитарна организация „Лекари без граници“ заяви, че няколкостотин души са загинали в Сирия със симптоми от нервно-паралитично въздействие.

Същото време властите в Дамаск съобщиха, че са открили склад на въстаниците, в който имало бойни отровни вещества и противоотровни медикаменти. От своя страна, бунтовниците обвиниха правителствените части в използването на химическо оръжие.