Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Инспекторите събраха уликите, Кери обвини Асад за смъртта на 1400 души

Марина Парпулева 30 август 2013 в 21:04 2937 9

Събирането на улики от използването на химически оръжия в Сирия приключи, съобщи Reuters. В същото време Държавният департамент на САЩ публикува документи на разузнаването, уличаващи режима на Башар Асад в убийството на поне 1400 души

Малко по-рано стана известно, че инспекторите на ООН са завършили работата си и във военната болница в Дамаск. Всички проби, които те са събрали ще бъдат изпратени в лаборатория в Хага.

Миналата седмица международната хуманитарна организация „Лекари без граници“ заяви, че няколкостотин души са загинали в Сирия със симптоми от нервно-паралитично въздействие.

Същото време властите в Дамаск съобщиха, че са открили склад на въстаниците, в който имало бойни отровни вещества и противоотровни медикаменти. От своя страна, бунтовниците обвиниха правителствените части в използването на химическо оръжие.

Преди около час Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че жертви на атаката с химическо оръжие в предградията на Дамаск са станали най-малко 1400 души. „Според данните, с които разполагаме при атаката с химическо оръжие в покрайнините на Дамаск на 21 август са загинали 1429 души, от които 426 деца”, заяви Кери на пресконференция във Вашингтон.

„Доказателствата за използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад са разсекретени и публикувани и всеки може да се запознае с тях“, добави още той.

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!