OffNews.bg

Северна Корея демонстрира военна мощ и заплаши с ядрен ответен удар

Северна Корея демонстрира военната си мощ и заплаши с ядрен "ответен удар" на днешния парад в столицата Пхенян по повод 105-ата годишнина от раждането на основателя и "вечен президент" на страната Ким Ир-сен.

На парада бе показана нова междуконтинентална балистична ракета, както и прототипи на ракети, които могат да се изстрелват от подводници, пише БТА.

Парадът прие Ким Чен-ун - внук на Ким Ир-сен.

В реч висшият представител на държавното ръководство Чхуе Ньон-хе заяви, че Северна Корея е готова за война, ако САЩ предприемат военни действия и каза, че Пхенян ще отговори на "ядрена война" с ядрените си оръжия.

Рожденият ден на Ким Ир-сен е честван в КНДР като "Денят на слънцето" и е най-важният национален празник.

Преди парада имаше опасения, че Северна Корея ще използва деня, за да извърши ракетно или ядрено изпитание. Те се породиха от спътникови снимки на севернокорейския ядрен полигон Пхунгие-ни, които според американски анализатори показват, че той е в готовност.

От парада този път отсъстваше високопоставен китайски представител, отбеляза агенция "Ройтерс". Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, но се обяви против ракетно-ядрените ù изпитания и подкрепи режима на санкции на ООН. 

Демонстрирането на нови типове междуконтинентални балистични ракети подсказва, че Пхенян работи върху нова концепция за такива ракети, заяви Мелиса Ханъм от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния. Тя отбеляза, че Северна Корея има практиката да показват на паради нови оръжия, които още не са минали изпитания и не са били изстрелвани.