OffNews.bg

Сблъсъци между протестиращи срещу омразата и крайнодесни в Бостън

По време на митинг в подкрепа на свободното слово в Бостън възникнаха сблъсъци между протестиращи срещу омразата и участници в марш на крайнодесни. 

За събота бяха планирани серия от демонстрации на крайнодесни и техни противници точно седмица, след сблъсъците в Шарлътсвил, които доведоха до най-тежката досега вътрешнополитическа криза в Съединените щати, откакто президент е Доналд Тръмп. Той още не може да се отърси от скандала, предизвикан от отказа му да осъди категорично расистите и неонацистите.

Хиляди излязоха на шествие по улиците на Бостън, което беше определено от организаторите като поход за свободното слово. В призива на организаторите на събитието, нарекли се Коалиция на свободното слово в Бостън", се посочва, че към него се очаква да се присъединят "либертариани, консерватори, либерали, поддръжници на Тръмп и всички останали, които държат на правото си на свободно изразяване", съобщава CNN. 

В същото време, охранявани от тежко въоръжени полицаи, по улиците на града излязоха и контрапротестиращи, които носеха плакати с надписи: "Не на Тръмп, не Ку клукс клан, не на расистка Америка" и "Америка срещу омразата". На моменти имаше и възглази: "Не на превъзходството на белите" и "Животът на черните има значение". 

По данни на участници в контрапротеста на шествието за свободно слово имало едва няколкостотин души. В същото време срещу расизма се събрали няколко хиляди души. На моменти не се мина и без сблъсъци, като полицията задържа един от участниците в контрапротеста.

Минути след като шествието на крайнодесните приключи, президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че е имало "агитатори срещу полицията", явно визирайки контрапротеста срещу расистките прояви:

Looks like many anti-police agitators in Boston. Police are looking tough and smart! Thank you.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 19, 2017

На моменти се наложи полицията да изблъска част от протестиращите, за да не се стигне до сблъсъци. Телевизия Fox News излъчи кадри, на които се вижда как маскиран мъж напада жена, носеща националния флаг на САЩ.

MOMENTS AGO: Woman waving American flag hit, dragged by protester at #FreeSpeechRally in #Boston. #BostonCommon pic.twitter.com/7swgamIOjU

— Fox News (@FoxNews) August 19, 2017

Междувременно липсата на категорична реакция от страна на президента Доналд Тръмп доведе до реакции на известни личности. Холивудският актьор Арнолд Шваценегер посъветва президента каква би трябвало да бъде речта му и че той трябва да заклейми нацистки прояви.

.@Schwarzenegger has a blunt message for Nazis. pic.twitter.com/HAbnejahtl

— ATTN: (@attn) August 17, 2017