Кола се вряза в тълпа по време на протести в САЩ

Шествие на националисти доведе до насилие и извънредно положение

Последна промяна на 12 август 2017 в 21:53 3835 3

Шествие на националисти в САЩ доведе до насилие и извънредно положение

Властите в американския град Шарлътсвил, в щата Вирджиния, обявиха извънредно положение заради очакването на масови безредици тази вечер. Напрежението ескалира, когато кола се вряза в тълпа контра протестиращи. По първоначална информация пострадали са около повече от 10 души, съобщава "Фокус", като се позовава на AFP.

Очевидец разказа, че дванадесет или повече души са наранени от сблъсъка, който той нарече „преднамерен“. Според него момиче е „паднало“ зад автомобила, който е „дал на задна, за да се опитал да я сгази“. Той е видял как тъмния седан минал с висока скорост и след това дал назад, за да се опита да удари още хора. 

Късно вчера стотици бели националисти проведоха шествие с факли и възгласи: „Няма да ни заместите!“. Националистите се сбиха с малка група контра-демонстранти, сключили ръце около статуята на Томас Джеферсън, съобщава БНР. 

Повод за ексцесиите е съдбата на друг паметник - този на генерал Робърт Лий, командвал армиите на южняците в Гражданската война през 19-ти век. Властите решиха да премахнат статуята му, смятайки я за символ на робството, и така разгневиха националистите.

Ескалиралото напрежение доведе до използването на сълзотворен газ за разпръскване на демонстрантите. Ситуацията в града вече е спокойна и части на Вътрешните войски на САЩ са взели положението под контрол.