OffNews.bg

Съветникът на Зеленски: Ролята на България в тази война ще бъде много високо оценена (видео)

"Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история", смята съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Той коментира статията в Die Welt, която разказва за оръжейната помощ, оказана от страната ни в първите дни на руското нападение пред руската блогърка Юлия Латинина, която отправи въпроса за българското участие в контекста на отказа на Германия да предостави танкове "Леопард". 

Мога да кажа, че има страни, които безумно обичам и тази любов особено ярко се проявява по време на война. България е една от тях. Не съм готов да отговорям вместо българското правителство за помощта. Помощта, която България оказва на Украйна, е голяма, особено в първите седмици на войната. Мисля, че правителството може да разкаже за това в детайли, ако сметне за нужно, казва съветникът на украинския президент пред руският журналист и дисидент Латинина.

Според него много правителства ще разкажат по-късно детайлно за оказваната на Украйна помощ.

Имаше редица страни, и България е една от тях, които веднага взеха решение. Те видяха каква война се води, какво прави Русия тук, разбраха главното - Русия нападна без всякакви мотиви Украйна. България, Полша и прибалтийските страни, бяха тези, които казаха веднага "всичко ще ви дадем, ще ви помагаме с каквото можем". България се оказа страна с голям исторически потенциал. Така мога да ви отговоря за ролята на България, обобщи Михайло Подоляк.

Той казва още, че разполага с данни и след войната ще опише в таблици в кои дни, особено в първите дни на войната, кой с какво и как е помагал.