OffNews.bg

САЩ осъди ударите на Русия в Сирия: "Хвърлихте бензин в огъня"

Вашингтон осъди Москва за извършването на въздушните удари в Сирия, обвинявайки я, че е хвърлила "бензин в огъня" на гражданската война в страната. САЩ отхвърли твърденията на Русия, че това са първите въздушни удари в разкъсваната от война страна по цели на терористи от "Ислямска държава", предадоха световните агенции.

В драматична ескалация на конфликта в Сирия Русия извърши серия от въздушни удари в сряда, за които каза, че са били насочени срещу терористи от ИДИЛ, но за които излезе и информация, че всъщност са били не срещу ИДИЛ, а срещу опозицията на режима на Башар ал-Асад.

Руските маневри - първите мащабни военни действия на страната извън границите на бившия Съветски съюз след края на Студената война - бяха извършени два дни след срещата на четири очи между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама в Ню Йорк, където Путин говори пред ООН и призова за международна коалиция срещу тероризма, която да се бори с "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

Множество данни показват, че руските въздушни удари в сряда са целели групи, свързани с Свободна сирийска армия (ССА) – основната опозиция на Асад.

Жител на Талбисех, провинция Хомс, казва, че два от въздушните удари са засегнали жилищни райони в града, убивайки приблизително 20 души.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че руските удари „бяха в зони, където вероятно няма сили на ИДИЛ“ и така подсказа, че, вместо срещу ИДИЛ, руските удари са били насочени срещу враговете на Асад.

Русия реагира на американските обвинения с искането САЩ да представят доказателства за това, че ударите не са били по позиции на „Ислямска държава“. За Москва такива данни са неизвестни, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Тази нощ Лавров се срещна с американския държавен секретар Джон Кери и след срещата двамата обявиха, че са се договорили много скоро между двете страни да се проведат разговори за Сирия.