OffNews.bg

Русская весна: Украинската армия напредва към Шевченково, руснаците чакат подкрепление в Балаклея

Настъплението на ВСУ в Харковска област продължава, врагът (ВСУ) напредва към Шевченково, руската армия прехвърля резерви и удържа отбраната. Това коментират руските военни кореспонденти в Харковска област, където от вчера тече контранастъпателна операция на украинските войски.

Според военните кореспонденти на „Русская весна“ основният удар на ВСУ е насочен към Купянското направление и има за цел да отреже Изюмската групировка на руската армия откъм снабдяване и да я обкръжи.

Към 14 часа в сряда боевете при Балаклея продължават. По последни данни украинците са влезли в западните покрайнини на града, където са срещнали ожесточена съпротива на руската армия и не могат да напреднат. „Нашите удържат града до идването на подкрепление.“ – предават руските военни кореспонденти.

Руската артилерия и авиацията денонощно нанасят удари по противника. Украинските бойци са стигнали до Волохов Яр, уж са го заобиколили и са се насочили по пътя към Шевченково. Разстоянието между Балаклея и Шевченково по шосе е 41 километра. В района на Шевченково срещу ВСУ е изправен Втори отряд на СОБР (отряда със специално предназначение) от Самара и Башкирия. По данни от ранния следобед руснаците контраатакуват противника по Шевченковското направление. В бой са хвърлени и резервите, които са пристигнали и в движение са влезли в бой.

ВСУ нанася активно удари по Изюм с помощта на системите за реактивен залпов огън HIMARS.

Към 15.30 руските кореспонденти съобщават, че атаката на ВСУ край Шевченково се е „задавила“ и към този момент ситуацията по дъгата Шевченково – Волохов Яр е стабилизирана. Военните и политическото ръководство в Киев второ денонощие не коментират бойните действия на Херсонското направление, а темата изобщо отсъства в ежедневните сводки на Генералния щаб и отделните армии.