OffNews.bg

Руснаците разстреляха пленен боец от ВСУ. Последните му думи: Слава на Украйна

Руските нашественици в Украйна разстреляха пленник от ВСУ, а видеозаписът от военното престъпление бързо стана вирусен в Телеграм каналите.

От кадрите става ясно, че боецът ясно разбира, че ще бъде убит и пуши последна цигара. Казва "Слава на Украйна". След това той е разстрелян с откоси от поне два автомата.

Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски излезе с позиция за случилото се. Ръководителят на администрацията Андрий Ермак нарече убийството военно престъпление.

"Военните престъпления се култивират в Русия. И те се избелват от пропагандата и митовете за "нацистите". Убийството на пленен човек е пример за това. То е и пример за тяхната национална незначителност и слабост. За всяко подобно военно престъпление ще има възмездие. Никой няма да може да се скрие от него", написа Ермак в профила си в Телеграм.

На свой ред украинският парламентарен омбудсман Дмитрий Любинец заяви, че е изпратил видеото с разстрела на украинския военнопленник на международни партньори и колеги омбудсмани от различни държави като доказателство за поредното руско военно престъпление. Той подчерта, че извършеното от руснаците е нарушение на Женевската конвенция, както и акт на малодушие и подлост.

"Русия ще трябва да отговаря за всяко извършено военно престъпление. Когато в целия свят думите "Слава на Украйна" предизвикват уважение и гордост, руснаците стрелят... Много е болезнено да се гледа какво правят окупаторите с нашия народ. Целта на Украйна, както и на целия демократичен свят, е да се потърси отговорност от Руската федерация", написа Любинец в Телеграм.