OffNews.bg

Русия вади от складовете Т-62 за да попълни липсите в танковите батальони срещу Украйна

Заради загуби на танкова техника Русия е принудена да разконсервира излезли от въоръжение Т-62 и да комплектова с тях танковите батальони, съобщи Генералният щаб на украинската армия. Според съобщение на професионалното командване на украинската войска, за последното денонощие са били унищожени 6 танка на противника и четири ракети.

Заради понесените загуби Москва е била принудена да извади от складовете си Т-62 и да дооборудва с тях резервните тактически групи, предназначени за водене на бойни действия в Украйна. Т-62 е съветски основен боен танк от първо поколение, създаден през 1967 година по проект от 1957-1961 като първи в света сериен танк с гладкоцевно оръдие, а производството му е спряно през 1975. През 1968 година Т-62 бяха използвани в Чехословакия за смазването на Пражката пролет. От началото на 90-те Северна Корея е разработила лека версия на Т-62, която се произвежда и използва и до днес под името „Чинма-Хо И“.

По данни на Генералния щаб на Украйна въоръжените сили на РФ връщат след ремонт обратно в строя и вече повредена танкова техника за да компенсира загубите на въоръжение.

През изминалото денонощие Украйна е отблъснала 11 атаки в Донецка и Луганска области, като ПВО на Киев е свалила в тези направления един безпилотник Орлан-10 и един самолет СУ-25.