OffNews.bg

Русия пуска над Украйна балони с рефлектори за примамки на украинската ПВО

Във въздушното пространство над Украйна на 14 февуари са засечени руски балони с ъглови рефлектори, съобщи говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат, цитиран от "Украинска правда".

"Това са въздушни балони с ъглови рефлектори. Украинската противовъздушна отбрана следи радиолокационно тези цели, които се движат с малка скорост. В украинското небе дежурят изтребители, ситуацията е под контрол", увери Игнат. При това говорителят на ВВС добаве, че такива балони могат да попаднат и във въздушните пространства на съседни на Украйна държави, доколкото полетът им зависи от това накъде и с каква сила духа вятърът.

Както посочи Игнат, тези балони могат да са с различни размери, но трябва да са достатъчно големи, за да могат да повдигнат ъглов рефлектор. Руските агресори ги използват за разузнаване и за отвличане на вниманието на украинската ПВО.

На 4 февруари украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че руските военни са се опитали да използват ъглови рефлектори за защита от атаки с HIMARS от страна на ВСУ.

"Това е военен ъглов рефлектор. Целият район край Херсонския мост беше покрит с десетки такива руски рефлектори. Врагът се опита да използва този анахронизъм, за да се защити от... HIMARS. Наистина, това е война на свободното бъдеще срещу тоталитарното минало", написа Резников. 

Подобни ъглови рефлектори, но монтирани върху шлепове и малки кораби са разположени и около Кримския мост. Военни блогъри показаха руска баржа от проект 436, оборудвана с голям брой радарни отражатели, плаваща близо до Кримския мост. Целта е да служи като примамка за радарно управляемите ракети на противника, насочени към моста.

The large Russian Project 436 target barge festooned with radar reflectors remains moored near the western span of the Crimean bridge. Don't they remember how these radar reflectors "saved" the Antonovsky bridge last time?
#UkraineRussiaWar #RussianUkrainianWar #UkraineWar pic.twitter.com/q1YpTHFe08

— Crypto Barbossa ???????? (@cryptobarbossa_) August 18, 2022