OffNews.bg

Русия продължава да трупа войски в Крим

Руски войски продължават да се струпват в района на Крим. 

Руските сили затягат хватката си около Крим, въпреки предупреждението на САЩ към Москва, че присъединяването на южния украински регион ще затвори вратата за дипломацията в напрегнатата конфронтация между Запада и Изтока.

Флагманът на руския Черноморски флот - ракетният крайцер „Москва”, се е отправил към континенталната част на Украйна, съобщи агенция УНИАН.

„Преди това крайцерът „Москва” заедно с други кораби на руския черноморски флот беше блокирал изхода към морето на езерото Донузлав, където се намират на пристан 7 украински кораба”, заяви украинският активист Дмитрий Тимчук.

По негови данни към момента в базата на руския Черноморски флот в Новоросийск са съсредоточени подразделенията на 18-та мотострелкова бригада на руската армия, а за прехвърляне в Крим се готвят личният състав на бригадата и 120 единици военна техника, включително и ракетни комплекси „Град”.

Четири камиона руски военнослужещи са пристигнали на летището в Новофедоровка. „По данни на източници от Сакскката морска авиационна бригада на летището в Новофедоровка са пристигнали 4 камиона руски военнослужещи. Там има и 2 камиона активисти. В небето на летището извършват обход 2 хеликоптера. Около 10 леки автомобила се опитват да проникнат на територията на летището. Командирът на бригадата е отишъл на преговори. Ситуацията е напрегната”, заяви ръководителят на кримският медиен център към украинското министерство на отбраната Владимир Селезньов.

По-рано през деня беше разпространена информацията, че руски военнослужещи са завзели украински граничен пункт в западната част на Крим, блокирайки в него около 30 души. По данни на говорител на украинската държавна служба, руските сили вече контролират 11 гранични пункта в Крим.

В края на седмицата, малко след като напрежението около Украйна започна да спада, струпването на американска и руска военна техника в региона продължи под предлог, че се водят планирани учения.

Очаква се в началото на седмицата американският ескадрен миноносец USS Truxtun да акостира на пристанище Варна в рамките на планирано учение. Той ще вземе участие в учения с кораби от ВМС на България и Румъния за неопределен период от време. Други кораби от ВМС на САЩ остават в района на Пирея в изпълнение на планирани мисии. Група десантни кораби с контингент морски пехотинци на тях също навлезе в европейски води в последните дни. Бойна десантна група Bataan с численост от 4000 морски пехотинци и моряци тренира съвместно с регионални ВМС преди да отпътува за Персийския залив. Шест американски изтребителя F-15 пристигнаха в Литва, за да подсилят патрулните мисии на литовските Военно-въздушни сили над Балтийско море.

В края на седмицата руската армия започна ново учение в близост до границата с Украйна. На полигона "Капустин Яр" край град Астрахан в южната част на Русия е започнало учение на войските от противовъздушната отбрана (ПВО) на Западния военен окръг. В учението участват близо 3500 специалисти от войсковата ПВО на окръга, над 450 единици военна и специална техника, включително танкове Т-72, самоходни артилерийски установки и комуникационна техника от пето поколение, съобщи капитан 2-ри ранг Владимир Матвеев от пресслужбата на Западния военен окръг. Според информацията в учението участват зенитно-ракетни комплекси С-300, "Бук М1", "Оса", "Стрела-10", зенитно-артилерийски комплекси "Тунгуска" и преносими ракетни комплекси "Игла".

Днес руският президент Владимир Путин е провел разговор с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън. На двамата той заявил, че проруските власти в Крим са легитимни и действията на кримския парламент са в съответствие с международните закони. Путин е направил изявлението си по повод решението на Върховния съвет на Крим да проведе референдум за присъединяване към Русия.

Руският президент обърнал внимание на събеседниците си, че сегашните власти в Киев не са предприели никакви действия, за да ограничат произвола на ултранационалистите и радикалните сили в столицата и в редица райони, се посочва в изявлението на Москва. В телефонните разговори лидерите са разменили мнения по възможните усилия на международната общност за уреждане на кризата в Украйна, се казва още в декларацията на Кремъл.

В същото време заместник-председателят на комитета по промишлеността на Държавната Дума на Русия Павел Дорохин заяви, че Москва е готова да отдели близо 40 млрд. рубли (1.1 млрд долара), за да подкрепи промишлени предприятия в Крим, ако полуостровът се присъедини към Русия.
Дорохин подчерта, че вече говорил на тази тема с премиера на Крим Сергей Аксенов.

Правителството на Русия вече е заделило големи средства - от порядъка на 40 милиарда рубли, за подпомагане на развитието на промишлено-икономическата инфраструктура на Крим. Става дума най-напред за предприятия, свързани с промишлено-отбранителния комплекс, машиностроенето, обслужването на кораби в това число Черноморския флот на Русия, уточни Дорохин.

Както вече бе съобщено, властите в Киев блокираха сметките на Кримската автономна република.