OffNews.bg

Русия е прехвърлила на 500 мобилизирани на фронта в Украйна. Новобранците са въоръжени с автомати АК-12

Около 500 мобилизирани военнослужещи на Руската федерация са били отправени в района на бойните действия за да попълнят загубите на руската армия окупираните територии. Това съобщи във вечерната си сводка в сряда Генералният щаб на ВСУ.

В Украйна са прехвърлени „до 500 мобилизирани от състава на 205-а самостоятелна мотострелкова бригада на 49-а общовойскова армия.“ Характерни признаци, по които може да бъдат разпознати новобранците са каските съветски образец и автоматите АК-12 (модел 2012 година), които имат негативен опит в използването, се казва в съобщението на украинския щаб.

АК-12 беше създаден от концерна „Калашников“ и беше представен на широката публика през януари 2012 година. Новият „Калашник“ беше принципно обновен проект, реализиран с използването на общата схема и техническите решения на предишните АК.

Украинският генерален щаб припомня, че опитът от бойното използване на автомата по време на сраженията в Украйна се е оказал толкова негативен, че за няколко седмици реална употреба е била предложена демодернизация на този модел. В края на септември от концерна "Калашников" обявиха, че след няколко съвещания през тази година е извършена преработка на оръжието в хода на, както я наричат в Русия, Специалната военна операция. Изключен е режимът на прекъсване след 2 изстрела, монтирано е от двете страни управление за режима на огъня и е сложен регулируем приклад. От "Калашников" си рекламират автоматите като казват, че тазгодишните се отличават от предходните модели по по-високата точност.

Според ВСУ руснаците продължават подготовката на 200 мобилизирани руски войници в базата на Трета гвардейска бригада със специално предназначение. В бригадата след началото на войната срещу Украйна всеки втори беше написал рапорт за уволнение или предсрочно разтрогване на договора за военна служба.