OffNews.bg

Резников: Крим ще си го върнем, както Херсон. Без бой

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников смята, че Украйна ще си върне Крим без бой в условията на вътрешна криза в Русия. Това изявление той направи в интервю за Ройтерс.

Резников също така заяви, че когато ВСУ се разположат на десния бряг на Днепър в Херсонска област, те все още няма да могат да ударят окупирания полуостров с "хаймарси" и други оръжия.

По-рано медиите съобщиха, че САЩ са поискали от Украйна да се откаже от претенциите си за връщане на Крим с военна сила. Твърди се, че това послание е било предадено на президента Володимир Зеленски от съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан по време на посещението му в Киев на 4 ноември, съобщи The Wall Street Journal.

В същото време съветникът на украинското министерство на отбраната Серхий Кузан заяви, че достигането на десния бряг на река Днепър в Херсонска област дава на Украйна огневи контрол над пътищата от Крим, които руснаците използват като маршрути за доставки.

От контролираната Нова Каховка до важния път край Армянск са около 72 километра, докато обсегът на ракетите на HIMARS-ите е до 80 километра.

В Херсонска област сега фронтовата линия минава по поречието на река Днепър. Обстрелът по нея се е засилил. Местните жители са призовани да се евакуират. Експертите смятат, че настъпващата зима ще доведе до забавяне на военната офанзива и от двете страни. Междувременно Русия ще продължи да обстрелва инфраструктурата и енергийните обекти.