OffNews.bg

Разузнаването в Лондон: Русия праща на фронта 60-годишни танкове и 70-годишни БТР-и

Русия се опитва да компенсира загубата на оборудване с все по-стари модели бойна техника. Наскоро на фронта бяха идентифицирани БТР-50, влезли на въоръжение през 1954 г. А 60-годишните танкове Т-62 дори ще бъдат използвани в основната танкова армия на Русия.

Това обяви британското разузнаване в новия си доклад за войната в Украйна.

В него се казва:

"Заради големите загуби на бронирана техника руската армия е принудена да използва 60-годишните основни бойни танкове Т-62. Съществува реална възможност дори частите на 1-ва гвардейска танкова армия, за която се предполага, че е основното танково подразделение на Русия, да бъдае превъоръжена с Т-62. По-рано се предполагаше, че именно Първа гвардейска танкова армия първа ще получи танковете от ново поколение Т-14 Армата от 2021 г."

Танк Т-62

Според експертите от разузнаването в Лондон Русия е превъоръжила 800 танка Т-62 от лятото на 2022 г. насам. Някои от тях са били оборудвани с модернизирани системи за прицелване, които биха могли да подобрят ефективността на машините през нощта. А Украйна наскоро успя да идентифицира БТР-50, използван от окупаторите. Този бронетранспортьор е приет за първи път на въоръжение през 1954 г.

"И двата ретро типа превозни средства обаче ще имат много слабости на съвременното бойно поле, включително им липсва модерна броня, устойчива на ракетен удар", добави британската разузнавателна служба.

Серхий Черевати, говорител на източната групировка на силите на ВСУ, заяви, че руснаците все още разполагат с достатъчно въоръжение, въпреки че вече се забелязва недостиг на по-модерна техника. 

"Сега има много подразделения, които се формират от нулата. Те се движат без оборудване, в камиони Урал и Камаз. Вече нямат БМП-та и БТР-и на въоръжение. Цялата техника е извадена от дълбокия резерв. До момента вече са извадили над 60%, останали са им само около 35%. Производството е спорадично и не покрива нуждите. Могат да произвеждат по 800 танка годишно, не само във военно време, но и в най-добрите си години", заяви в края на февруари Кирило Буданов, ръководителят на разузнаването в Киев.

Наскоро се появиха снимки на леки бронетранспортьори МТ-ЛБ, на които окупаторите са монтирали корабни зенитни оръдия 2М-3. Анализаторите смятат, че подобен ход свидетелства за остър недостиг на техника в армията на Путин.