OffNews.bg

Ракета като от музея е 'изяла' руския Човекоядец

Руският стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-22М3, известен с прозвището Човекоядец, който украинските отбранителни сили успяха да свалят днес, е бил поразен от зенитно-ракетен комплекс С-200.

Това съобщава изданието hromadske като се позовава на собствен източник, запознат със ситуацията.

"Украинските сили за отбрана свалиха стратегически руски бомбардировач Ту-22М3 с помощта на зенитно-ракетен комплекс С-200, разработен още в СССР", твърди медията.

Информацията е потвърдена и от агенция УНИАН от източник от специалните служби в Киев.

Въпросният комплекс за противовъздушна защита е разработка вече в "пенсионна възраст". Създадена е в началото на 60-те години на миналия век.

Тази сутрин командващият военновъздушните сили на ВСУ Николай Олешчук заяви, че украинските бойци за първи път са унищожили във въздуха руски стратегически бомбардировач Ту-22М3 с далечен обсег на действие, използван за обстрел на Украйна.

Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната също отбеляза, че за първи път руски стратегически самолет е бил унищожен по време на бойна мисия.

Поради успешното поражение друг руски самолет, който се е движел зад него, е бил принуден да обърне назад и да не извърши изстрелване.

От своя страна, Русия заяви, че е имало "катастрофа", до която се е стигнало когато самолетът се е връщал в базата си "след изпълнение на бойна задача". Като причина за инцидента се посочва техническа неизправност.