OffNews.bg

Путин представил пред Стоун стара американска атака за руска в Сирия (видео)

Видеото от атака на руски военни в Сирия, което руският президент Владимир Путин показва на американския режисьор Оливър Стоун в излъчената миналата седмица документална поредица, всъщност е видео от американска атака в Афганистан от 2013 г., твърди руската неправителствена организация Conflict Intelligence Team (CIT). 

Организацията е категорична, че видеото реално показва как американски хеликоптер „Апачи” обстрелва бунтовници в Афганистан.

CIT допълва, че единствената разлика между двете е, че показаното от Путин видео е озвучено на руски. 

В кадрите от документалния филм за Путин руският президент показва видеото от мобилен телефон и казва: "Това е работа на нашата авиация. Тези бойци бягат с оръжия. Те имат не само автомати, но и много по-сериозни оръжия, с които унищожават военни автомобили". След това Путин допълва: "Пилотът казва, че ще направи още един опит да удари мишената". 

Руската неправителствена организация е публикувала свое видео. В него тя поставя кадрите, които се виждат в документалния филм, с тези от атаката в Афганистан, качени в YouTube през февруари 2013 г. 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков катеогрично отрече информацията. 

Той обяви пред журналисти, че показаното видео е на Министерството на отбраната на Русия. 

По думите му съобщенията за това, че видеото не показва действията на руската авиация са "неверни и неуместни". 

"Това са материали на Министерството на отбраната и са част от доклада им до президента. Министърът на отбраната го презентира пред президента и част беше демонстрирана пред Оливър Стоун. 

На въпрос на кого е мобилния телефон, от който Путин показва видеото на Стоун, Песков отговори, че е на един от сътрудниците му. 

От своя страна, Оливър Стоун също коментира въпроса, като посочи, че не вярва да му е показано старо видео. 

"Защо той би фалшифицирал? Русия има голям принос в борбата с "Ислямска държава" в Сирия", заяви той на пресконференция. 

"Повече от две години, 20 часа записи на интервюта - това не е малко. И мисля, че камерата не може да лъже. Камерата показва езика на тялото, изражението на очите", допълни той. 

Кадры «работы ВКС РФ против ИГ», которые Путин показывал Оливеру Стоуну, взяты из американского видео 2013 года, снятого в Афганистане pic.twitter.com/3qKNxjgCE2

— CIT (@CITeam_ru) June 20, 2017