OffNews.bg

Путин: Oбособяването на зона без полети ще направи замесените страни съучастници в конфликта

Според руския президент Владимир Путин задачата на руската армия в Украйна е била да унищожи военната инфраструктура и тази част от операцията е "на практика завършена", предаде Би Би Си-Русия.

Путин беше на среща със стюардесите, работещи за Аерофлот. Пред тях той отговаряше на въпроси за войната в Украйна, наричана от него "специална военна операция".

"Операцията в Украйна протича по план. Всичко е според плановете на руския Генщаб", каза руският президент. 

По думите му във военния конфликт не участват наборници.

Относно твърденията, че в Русия може да бъде въведено военно положение, Путин коментира, че то се въвежда в страната с президентски указ и се прилага в случай на външна агресия. "Но ние нямаме такава ситуация и се надявам, че няма да имаме", заяви той.

Президентът на Русия добави, че има други специални извънредни ситуации, които могат да бъдат използвани в случай на "широкомащабна външна заплаха", но няма "планове да въвежда и тях".

За поисканата от президента на Украйна Володимир Зеленски и впоследствие отказана зона, забранена за полети над Украйна, Владимир Путин заяви, че "всяко действие в тази посока ще се счита от Русия като участие във въоръжения конфликт на страната, от чиято територия ще бъдат създадени заплахи за руските военнослужещи".

Той предупреди, че обособяването на зона, забранена за полети, ще направи замесените в това страни съучастници в конфликта.

"Чуваме, че е необходимо да се създаде зона забранена за полети над украинска територия. Но е невъзможно да се направи това от украинската територия, това е възможно само от територията на съседни страни", заяви Путин.

"За съжаление тези бандити и неонацисти не щадят хората. Те дори разстрелват свои военни, които не искат да оказват въоръжена съпротива. Имаме доказателства. Тези националисти, бендеровци разстрелват свои военнослужещи почти всеки", каза още той. 

Той коментира и наложените санкции срещу Русия. "Те са подобни на обявяване на война, но слава богу, още не се е стигнало до това и смятам, че нашите т.нар. партньори разбират до какво ще доведе това, независимо от безразсъдните изявления например на външната министърка на Великобритания", добави Путин. 

Руският президент нарече решението за провеждането на "специална военна операция" трудно. По думите му решението е предизвикано от намеренията на Киев да получи ядрен статут.