OffNews.bg

Путин е уверил Шолц, че Европа все още може да плаща газа в евро

Президентът на Русия Владимир Путин е уверил германския канцлер Олаф Шолц, че Европа все още може да плаща газа в евро, а в не рубли, предаде Франс прес. 

Говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт съобщи, че Шолц и Путин са провели телефонен разговор, като руският президент е казал на Шолц, че плащанията от Европа през следващия месец "ще продължат да бъдат в евро и ще се превеждат, както обикновено, към "Газпромбанк", която не е подложена на санкции", и че тя ще се погрижи за конвертирането в рубли.

Путин и Шолц са обсъдили също "осигуряването на безопасна евакуация на мирните жители от районите на бойни действия, преди всичко от Мариупол".

Миналата седмица Путин обяви, че Русия ще откаже да приема плащания за доставки на природен газ в компрометирани валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече това "шантаж" и "опит да се заобиколят санкциите на ЕС".

Германският канцлер от своя страна заяви, че страната няма да плаща за газ и нефт в рубли. "Навсякъде има железни договори и валутата, в която стават разплащанията, е част от тях", допълни той. По-късно президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на ЕК обявиха, че Съединените щати се ангажират да доставят 15 млрд. куб метра втечнен природен газ за пазара на ЕС тази година.

Еврокомисията планира да очертае през май планове как да сложи край на използването в ЕС на руски изкопаеми горива до 2027 година. По думите на Урсула фон дер Лайен блокът ще увеличи вноса на американски втечнен природен газ с 50 млрд. куб метра годишно в дългосрочен план. Според Еврокомисията това ще замени около една трета от количествата, които ЕС внася всяка година от Русия.

Руският президент е разговарял и с италианския премиер Марио Драги. В телефонен разговор Путин е информирал Драги за хода на преговорите между руските и украинските представители в Истанбул. Освен това е разяснил как ще се осъществи преходът към разплащане в рубли за доставки на руски газ, се казва в публикувано от Кремъл съобщение.