Фон дер Лайен за плащането на газ в рубли: Мина времето, когато енергетиката можеше да се използва за шантаж!

OFFNews 25 март 2022 в 10:51 17296 6

Урсула фон дер Лайен

Снимка Европейски съвет

Урсула фон дер Лайен

Мина времето, когато енергетиката можеше да се използва за шантаж. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод разпореждането на руския президент Владимир Путин за руски газ да се плаща в рубли.

Фон дер Лайен нарече това "шантаж" и "опит да се заобиколят санкциите на ЕС".

"Това би било едностранно решение, което нарушава условията на сделката. Не сме въвели санкции, за да позволим някой да ги заобикаля. Мина времето, когато енергетиката може да се използва за шантаж", каза тя.

Коментари по този въпрос направиха и други европейски лидери в Брюксел, където се провежда заседание на Европейския съвет.

"Германия няма да плаща за газ и нефт в рубли. Навсякъде има железни договори и валутата, в която стават разплащанията, е част от тях", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Полша също отхвърли тази възможност. Договорът им с "Газпром" изтича в края на 2022 г., след което страната смята да се откаже от внос на газ от Русия.

Австрия обяви, че ще плаща в евро.

“He миcля, чe няĸoй в ​​Eвpoпa нaиcтинa знae ĸaĸ изглeждaт pyблитe. Hиĸoй нямa дa плaщa зa гaз в pyбли“, каза премиерът на Словения Янез Янша.

"Πлaщaнeтo в pyбли зa гaз e нapyшeниe нa дoгoвopитe", смята и пpeмиepът нa Итaлия Марио Драги.

Българската позиция е различна. Няма проблем България да плаща в рубли - смята министърът на енергетиката Александър Николов. Премиерът Кирил Петков определи това като "технически въпрос", който не е от голямо значение.

Една от темите днес на заседанието на Европейския съвет е именно намаляването на европейската зависимост от руския газ в краткосрочен план. Българското правителство ще предложи Европейската комисия за преговаря от името на целия ЕС и да се купуват общи количества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

4

Egocentric Eccentric

25.03 2022 в 14:29

Петков все повече напомня на Борисов.

На думи сме в страшна конфронтация с Русия, гоним шпиони, караме се с посланици, театъра е пълен.

А иначе им строим тръбопроводи, не пращаме оръжие на Украйна и искаме да купуваме рубли

12319

2

Чичо ви

25.03 2022 в 14:03

Плащането не е задължително, то е необходимо само и ако искаш да си купиш нещо от РФ, в случая газ. Не искаш газ - не плащаш в рубли, точно това казва фон дер лайнена, не виждам какъв е проблема!?