OffNews.bg

Повдигнаха обвинения на епископа на руската православна църква в Украйна митрополит Павел

Службата за безопасност на Украйна повдигна обвинение срещу епископа на Руската православна църква в Украйна митрополит Павел (Петър Дмирович Лебед), известен в Украйна като Паша Мерцедеса, съобщи „24канал“.

Службите са извършили и обиски в дома на бившия викарий на Киево-Печорската лавра. Обвиненията са по два текста от НК на Украйна – разпалване на религиозна ненавист (чл. 161) и оправдаване на въоръжената агресия на Русия (чл. 436). Максималното наказание, което предвижда закона по втория текст е лишаване от свобода до 3 години, а по първия до 5.

Украинските медии показаха видео, на което Паша Мерцедеса подписва постановлението, с което му се повдига обвинение. Според прокуратурата много от изявленията на проруския епископ „са насочени към разпалване на религиозна вражда и омраза между вярващите на Украинската православна църква на Московската патриаршия и Православната църква на Украйна чрез унижаване на ПЦУ в сравнение с УПЦ МП и използване на обидни имена срещу ПЦУ и нейното духовенство“.

В събота трябваше да бъде гледана мярка за неотклонение на скандалния духовник и той беше откаран в Шевченския съд в Киев, но малко по-късно заяви, че не се чувства добре и съдебното заседание беше отложено за понеделник. Преди това вторият адвокат на митрополит Павел поиска отвод на съдията. Прокурорът не се съгласи с такова изискване и съдията отказа, след което дядо Павел обяви, че се чувства неразположен.

Митрополит Павел стана викарий на Киево-Печерската лавра през 1994 г. Оттогава той многократно е замесван в различни скандали. Митрополит Павел или Павло постъпва през 1984 година в Московската духовна семинария, завършва я през 1988, а през 1996 завършва и Киевската духовна семинария. От 1997 е епископ на руската православна църква в УКрайна, митрополит на Вишгород и Чернобил, викарий на Киевската митрополия. От 1994 г. е наместник на Киево-Печерската лавра. От 2008 г. до 2014 г. е член на Киевския градски съвет от проруската Партия на регионите. Освен това от 2009 г. е член на Междусъборното присъствие на Руската православна църква.

В Украйна митрополит Павел получи прозвището "Паша Мерцедес" заради особената си любов към скъпите автомобили. Самият митрополит отговори на тези коментари така: „Пеш ли да ходим? Да, караме коли, имам Мерцедес. Това не е лукс, а средство за придвижване. Ако пуснат добра наша кола, бих я карал. Тука нищо не виждам. Аз съм почти на петдесет години, имам диабет, болят ме ставите“.

По времето, през което беше викарий на Киево-Печерската лавра той многократно беше замесван в скандали, свързани с корупция и пране на пари от Московската патриаршия. По-конкретно измама с търгове за строителство на църкви и кражба на средства от държавния бюджет, които са били отпуснати за нуждите на Лаврата.