OffNews.bg

Постигнато е частично споразумение за прекратяване на огъня в Сирия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че е постигнато "частично споразумение" за прекратяване на огъня в Сирия. То може да доведе до началото на края на продължаващата пет години гражданската война там.

Кери уточни, че тази сутрин е разговарял с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъдят условията за прекратяване на огъня и сега двете враждуващи страни трябва да постигнат примирие.

Кери отклони въпросите за подробности във връзка със споразумението с думите, че то не е финализирано. Но каза, че се надява президентите Барак Обама и Владимир Путин да разговарят скоро и че след това прилагането на договореното може да започне.

Днес сме по-близо до прекратяване на огъня от когато и да било, заяви Джон Кери. Прекратяване на военните действия е възможно през следващите няколко часа, допълни той.

Разговора между Кери и Лавров е включил въпроса за изключването на организации от списъка с терористичните на Съвета за сигурност на ООН.

На фона на преговорите днес станаха няколко атентата в Сирия, които отнеха живота на повече от 100 души. Отговорност за тях пое Ислямска държава.