OffNews.bg

Порошенко: Опитват да успокоят Русия със сделки за съдбата на Украйна

Украинският президент Петро Порошенко предупреди, че се правят опити за успокояване на Русия чрез безпринципна сделка с нея за съдбата на Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Чувам все по-настойчиви призиви за задоволяване на руските апетити поне в някаква степен. Движение в тази посока би било наивно, погрешно и много опасно", подчерта Порошенко пред участниците в Мюнхенската конференция по сигурността.

Украинският президент подчерта, че страната му "никога няма да позволи нейната съдба да бъде решена без собственото й участие".

"За нас е много важно членовете на трансатлантическия съюз да бъдат солидарни. Алиансът трябва да продължи да притиска Русия със санкции, за да я застави да изпълни условията на Минските споразумения", заяви украинският президент, цитиран от ТАСС.

Според него Киев е "демонстрирал много повече желание за мир, отколкото е получил в отговор".

"Единственият грях на Украйна е, че ние решихме да бъдем независими, да се ръководим от демократичните ценности, а Русия иска да накаже Украйна за това", коментира Порошенко.

Украинският президент се похвали, че за две години и половина в страната са извършени повече реформи, отколкото за предишните 20. В същото време той призна, че реформите вървят много трудно и са непопулярни.