OffNews.bg

Почина последният гръцки крал Константинос II

Последният гръцки крал Константинос II починал на 82 години на 10 януари късно вечерта в интензивното отделение на частна болница в Атина, съобщава Асошиейтед прес.

Константинос II е роден на 2 юни 1940 година в Психико, предградие на Атина. 

Прекарва Втората световна война като изгнаник в Южна Африка и се завръща в Гърция през 1946 г. Година по-късно баща му става крал Павел Първи, а Константин – престолонаследник. Наследява трона след смъртта на баща си на 6 март 1964 г. по време на бурен период в гръцката история.

Опасявайки се от влиянието на левицата в армията, той уволнява премиера Георгиос Папандреу през юли 1965 г. и назначава временни премиери до 21 април 1967 г., когато военен преврат осуетява изборите, които той планира за май същата година. На 13 декември 1967 г. Константинос Втори прави опит за контрапреврат от Северна Гърция, но има малко симпатизанти и почти веднага бяга в Рим със семейството си.

Военният режим запазва контрола над монархията и назначава регент на мястото на Константин, като дава възможност на краля да се върне свободно, ако пожелае.

На 1 юни 1973 г. управляващият военен режим провъзгласява република и премахва гръцката монархия. Референдум на 29 юли 1973 г. потвърждава тези действия. През ноември 1974 г. е избрано гражданско правителство. На 8 декември монархията е окончателно отхвърлена с резултатите от нов референдум. Константинос – който протестира срещу гласуването от 1973 г. – този път приема резултата.

По-късно Константинос II е лишен от гръцкото си гражданство.

Той е женен за принцеса Анна-Мария Датска. Двамата имат пет деца.

През 2002 г. той и други членове на семейството получават обезщетение за бившите си имоти в страната.

Запален ветроходец, Константин II печели злато в отборната надпревара на Олимпийските игри в Рим през 1960 г. Става и член на Международния олимпийски комитет.

Крал Константинос Втори ще бъде погребан като частно лице до своите предци в семейния дворец Татой, реши правителството на заседание под ръководството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, проведено във връзка с погребението на бившия крал, предаде АНА-МПА. След консултации с правителството ще се реши коя да е църквата.

Мицотакис изказа съболезнования на семейството и отбеляза, че "наситеният със събития път на бившия крал Константинос е белязан от бурни моменти в съвременната история на страната. От рани, които обаче бяха излекувани от избора, свободната съвест и зрелостта на нашия народ".

На погребението му гръцкото правителството ще бъде представено от министъра на културата и спорта Лина Мендони. Ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в протокола за посещение на официални лица и високопоставени гости от чужбина, присъстващи на погребението.