По маркетингови причини: Пъстървата в Китай стана сьомга
Китай въведе нови правила, позволяващи дъговата пъстърва, популярна още като сьомгова пъстърва, да бъде наричана сьомга.
Властите позволиха на търговците да продават и опаковат пъстървата за вътрешния пазар, като изписват, че е сьомга.
Промяната дойде, след като скорошно проучване показа, че от години около една-трета сьомгата в търговската мрежа и ресторантите всъщност е дъгова пъстърва. Нейното месо е с цвета на това на сьомгата - розово-оранжев - и потребителите лесно могат да бъдат заблудени.
Властите са преценили, че вместо да се борят с тази практика, по-доброто решение е да я узаконят.
Дъговата пъстърва е сладководна риба, докато сьомгата хвърля хайвера си в сладководни води, а след това мигрира към солени. На външен вид двете риби не си приличат, но и двете да с червеникавото месо.
Новината предизвика и шеги сред потребителите, които пуснаха хаштаг #RainbowTroutBecomesSalmon (Сьомговата пъстърва става сьомга) в популярната социална мрежа Weibo. Те предлагат раците да бъдат "повишени" до омари, а езерата да се прекръстят на морета.
Изследването за дългогодишната заблуда смути мнозина по здравословни причини. Сьомгата често се консумира сурова или пушена, което не е характерно за пъстървата, тъй като тя задържа повече паразити. Хората се притесняват дали не са яли сурова пъстърва и как оттук нататък ще са сигурни дали рибата е безопасна, ако я поръчат в заведение. Местната рибарска асоциация увери, че този вид пъстърва се отглежда в добри условия и място за тревога няма.