OffNews.bg

Пилоти на Ryanair отказаха извънреден труд, не искат и бонуси

Група пилоти на предизвикалата огромен хаос заради масово отменени полети нискотарифна авиокомпания Ryanair отказаха да работят извънредно. Те отхвърлиха предложението за още дни труд срещу премии, пише Би Си Си.

2 100 полета бяха отменени заради "объркване" на екипажите през уикенда.

Представители на пилотите от 17 от 80-те европейски бази на компанията (включително Германия, Италия, Холандия, Белгия и Швеция) заявяват в писмо до работодателите си, че повечето от тях не са "ентусиазирани" да приемат предложението за още работа срещу още пари. Вместо това те искат нови договори и по-добри условия на труд.

Ryanair предложи на капитаните еднократно допълнително заплащане в размер на 12 000 паунда, а на вторите пилоти - по 6000 паунда.

В отговора на екипажите обаче се казва: "Пазарът на пилотите се променя и Ryanair има нужда да промени начина, по който работят пилотите и мениджмънта, за да осигури стабилно бъдеще за всички".

Нови договори, пишат още те, биха спрели много колеги да напуснат. Пилотите са дали срок на авиокомпанията до утре, за да отговори. Това е единственият им шанс да подобрят условията за работа, коментира пилот, цитиран от Би Би Си.

В момента компанията губи толкова бързо пилоти, че не може да смогне да ги замени навреме с нови.