Ryanair страда от недостиг на пилоти, натиснаха я да публикува всички отменени полети

ОFFNews 18 септември 2017 в 17:30 8580 2

Снимка АФП

Авиокомпанията Ryanair бе подложена на силен натиск да публикува пълния списък с полетите, които планира да отменя всеки ден на фона на нарастващия гняв сред пътниците.

Миналата седмица компанията обяви, че ще отменя по 40-50 полета на ден за следващите шест седмици, след като обърка графика на почивките на пилотите си, а също така се стигна и до неизпълнение на някои от тях.

За сега големият превозвач публикува затворените полети до тази сряда, но група за защита на потребителите заяви, че на пътниците им трябва повече информация, предаде Би Би Си.

"От съществено значение е Ryanair да пусне пълен списък на полетите, които ще бъдат засегнати, така че пътниците да имат възможно най-много време да организират пътуванията си", заявиха от организацията.

Анулирането на полети ще засегне близо 400 000 клиенти, на които се предлагат алтернативни полети или обезщетения. 

В момента Ryanair има проблеми с недостига на персонал, а това от части се дължи и на факта, че в рамките само на тази година близо 140 пилота на авиокомпанията са напуснали и са стартирали работа в конкурентната Norwegian Air, съобщи говорител на норвежката компания. 

От Ryanair все още не са коментирали изказването на конкуренцията, но в писмо от главния оперативен директор на компанията Майкъл Хики до пилотите се пише, че се предвижда броят на пилотите да се стесни още повече.

Оказва се, че самолетните водачи на Ryanair са били уведомени за недостига на персонал едва на 13 септември. В писмото си Хики продължава, че от миналата година знае, че може да се стигне до неизпълнение на отпуските.

Пилотите са помолени да работят по време на почивка, за да покрият обявените полети.

Един анонимен пилот на Ryanair заявява пред Би Би Си, че въпросът за отпуската е второстепенен и че основната причина за проблема са твърде многото напуснали пилоти.

На тяхно място компанията се опитва да обучи нов екипаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови