OffNews.bg

Отново обискираха офиса на партията на Марин льо Пен

Централата на френската партия Национален фронт на кандидатката за президент Марин льо Пен беше обискирана днес.

Причината за това са подозренията за фиктивни назначения. 

"За втори път бяха претърсени същите офиси, във връзка със същите предполагаеми факти, което потвърждава, че първият обиск е бил безплоден", обявиха от партията, цитирани от БТА.

Оттам подчертаха, че обискът е "раздухана от медиите операция", целяща "да наруши нормалното развитие на кампанията за предстоящите президентски избори и да се опита да навреди на лидерката на Националния фронт Марин льо Пен в момент, когато нейната кандидатура постига важен пробив в социологическите проучвания, особено за втория тур".

В петък Льо Пен отрече да е правила признания за фиктивно назначение на своя телохранител като парламентарен помощник, както беше съобщено в доклад на организацията на ЕС за борба с корупцията.

Организацията беше сезирана през март 2015 г. от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Тогава бяха възникнали подозрения за условията, при които работят и получават заплати 20 асистенти на евродепутати от Националния фронт, чиито имена бяха и в списъка с ръководители на партията във Франция.

Парижката прокуратура се самосезира по случая и започна разследване.