OffNews.bg

Олбрайт: Русия е просто Бангладеш с ядрено оръжие

Русия е просто Бангладеш с ядрено оръжие, обяви бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт в интервю за Die Presse. 

Русия постоянно провокира други страни, а след това се представя за оскърбена. До гуша ми дойде от това, че на действията на Москва постоянно се търси оправдание, коментира тя.

Според Олбрайт Русия е започнала операцията в Сирия, за да отвлече вниманието на обществото от Украйна, както и за да засили влиянието си в Близкия изток.

Владимир Путин има лоши карти, но достатъчно грамотно ги разиграва. Освен това със своите действия руският президент се опитва да дискредитира и да предизвика разпадането на Европейския съюз, както и да изгони НАТО от зоната на своето влияние, смята Олбрайт.

Тя каза още, че Путин поддържа национализма в страната, за да прикрие това, че „Русия е просто Бангладеш с ядрен арсенал“.

САЩ се разглеждаха в ролята на незаменима нация, която трябва да прави добро в различни краища на света. „Незаменима“ не означава, че ние действаме сами. Смисълът на тази роля се заключава в това, че нашето участие беше необходимо в цял свят, коментира още Мадлин Олбрайт. 

По повод бежанската криза в Европа бившият държавен секретар на САЩ каза, че за нея остава непонятен фактът, че международната общност очаква проблемът да се реши от само себе си. 

За мен си остава загадка: нали съществува комисар на ООН по въпросите на бежанците, не разбирам, защо не работят механизмите, които биха помогнали, за да се справим с подобни кризи. От самото начало международната общност се държи така сякаш кризата ще изчезне от само себе си, посочи Олбрайт.