OffNews.bg

Офицер от ГУР потвърди: Поразен е още един А-50 в Таганрог

Украинският безпилотен удар по Таганрог на 9 март т. г. е ефективен - повреден е руски самолет А-50, предназначен за далечно радиолокационно откриване и контрол. Това съобщи украинското онлайн издание Ню Войс като се позова на свой източник от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

Според събеседника на медията има информация, че в резултат на удара е бил повреден поне един вражески А-50.

Подобна информация тръгна масово в Телеграм каналите веднага след атаката, но до момента нямаше потвърждение нито от Москва, нито от Киев.

От началото на годината Украйна успя да унищожи два от тези суперскъпи и изключително полезни за руското разузнаване самолети. В края на февруари началникът на ГУР на Министерството на отбраната на Украйна генерал Кирило Буданов заяви, че в Руската федерация вече са останали само шест такива самолета.

На 9 март украински безпилотни самолети атакуваха Ростовска област на Руската федерация. Ударът бе по авиационния научноизследователски и развоен комплекс "Бериев" в Таганрог, на чиято територия се ремонтират самолети А-50. Мрежата пише, че в града е имало експлозии, а в комплекса е избухнал пожар.