OffNews.bg

Одобриха молбата на белгийски изнасилвач за евтаназия

Белгийски убиец и изнасилвач, който излежава доживотна присъда получи разрешение на молбата си да бъде евтанизиран, съобщава новозеландски сайт.

Франк Ван Ден Блеекен заявил, че в бъдеще няма да му бъде позволено освобождаване от затвора, а не може да преодолее насилствения си сексуален импулс и щял да се мъчи психически години наред. Затова той поискал асистирано самоубийство.

"През последните години той е бил прегледан от няколко доктори и психолози и тяхното заключение е, че той страда непоносимо", твърди адвокатът му Йос Вандер Велпен.

Решението за извършване на евтаназия е първото, отнасящо се до затворник, откакто законът за евтаназията беше въведен преди 12 г. в Белгия. 

Адвокатът добавя, че тъй като клиентът му е затворник, решението за евтаназията било взето от правосъдното министерство. 

Засега не е ясно кога ще бъде извършена медицинската процедура. 

Ван Ден Блеекен е на 50 г., близо 30 от които е прекарал в затвора. Той се е оплакал от липсата на терапия за състоянието му в Белгия и предпочита да умре.

"Ако хората извършват сексуални престъпления, ами помогнете им да се справят с тях", казва престъпникът в телевизионен документален филм. "Просто ей така да ги заключите, няма да помогне на никого - нито на престъпника, нито на обществото и жертвата."

Това не е първият случай на евтаназия в Белгия, който привлича международно внимание. Други такива са били евтаназията на двама глухи мъже близнаци, които са били и в процес на загуба на зрението си, както и евтаназията на транссексуален след неуспешна операция за смяна на пола.

През февруари Белгия стана първата държава, която позволи евтаназията на смъртно болни деца на каквато и да е възраст. Това решение навлече на страната много религиозна критика, въпреки че разрешението се отнася само до децата, на които предстои да умрат.