OffNews.bg

Обама: Свободните народи са заедно срещу руската агресия

Никога няма да приемем окупацията на Крим от Русия, нито погазения суверенитет на Украйна. Нашите свободни народи ще останат обединени, а всяка нова руска провокация ще означава силно изолиране и нови разходи за Москва.

Това заяви днес Барак Обама след срещата му с новия президент на Украйна Петро Порошенко във Варшава.

Американският президент и Порошенко се срещнаха в полската столица, където се отбелязва 25-та годишнина от демократичните промени в Централна и Източна Европа.

Обама заяви още, че САЩ са „напълно решени да подкрепят украинския народ не само през следващите дни, но и през идните години“.

Той призова света да подкрепи търсещите свобода, правейки аналогия между случващото се в Украйна и първите демократични избори в Полша през 1989 г., които окачестви като „поразяваща победа за свободата“.

Обама увери в речта си, че свободният свят е твърдо против руските „тъмни маневри“ в Украйна.

Не бива да се позволява на по-големите нации да гнетят по-малките или пък да налагат волята си с дулото на оръжието или с маскирани мъже, които превземат държавни сгради, продължи президентът.

Обама заяви и подкрепата на САЩ към други държави от Източна Европа:

„Полша никога няма да е сама. Естония никога няма да е сама. Латвия не ще е сама. Литва няма да остане сама и Румъния никога няма да е сама. Това не са само думи. Това е ненарушим ангажимент, подкрепен от най-силния алианс в света и от въоръжените сили на САЩ - най-мощната армия в историята", увери той.