Quantcast

САЩ готови да финансират армията ни

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2014 в 15:48 3922 18

Американското правителство може да финансира български проекти в областта на отбраната. Това стана ясно от думите на българския президент Росен Плевнелиев пред журналисти във Варшава.

Българският държавен глава е на посещение в полската столица, където се проведе среща на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ. В Полша се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени.  

Снощи президентът на САЩ Барак Обама обяви програма на стойност 1 млрд. щ.д. в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа. По програмата ще бъдат финансирани съвместни учения на страните от региона и разширяване на отбранителните способности.

Президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че България трябва бъде активна в рамките на програмата и да подготви и предложи качествени проекти.

„Всички заедно оценяваме, че се намираме в един решителен момент за сигурността в Европа. Трябва да бъдем на нивото на очакванията, да имаме единен силен глас, с надеждата, че Русия ще промени своята политика, за да може отново действията на всеки един в Европа да се базират върху ценностите на правовата държава и международния ред, а не върху правото на силния“, коментира още държавният глава във Варшава.

На срещата на върха на НАТО в Уелс през есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на Алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2 на сто от БВП. Това трябва да направят и другите страни от НАТО, коментира президентът Росен Плевнелиев.

„Не може да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции“, категоричен беше държавният глава. Според президента, страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО. България може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море. Съществуват и възможности за съвместно изпълнение на проекти по концепцията за интелигентна отбрана, заедно с другите държави от НАТО в региона, посочи президентът. „България не може да стои настрана от процеса на интеграция, който протича в момента“, подчерта Росен Плевнелиев и изтъкна примера на държавите от Вишеградската група и Балтийските страни, които вече имат много добре работещи съвместни проекти и програми.

Пред лидерите от Централна и Източна Европа президентът на САЩ Барак Обама е препотвърдил категоричния ангажимент на САЩ и на НАТО към сигурността на държавите членки, „независимо дали става въпрос за един войник или за един сантиметър от територията на всяка една от държавите“, коментира още държавният глава. „Президентът Обама посочи много ясно, че Америка стои твърдо зад своя ангажимент към демократичните държави, членки на НАТО. Всяка една страна обаче трябва да направи необходимото, защото сигурността не се подарява, тя трябва да бъде изработена със съвместни, колективни усилия“, каза още Росен Плевнелиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 09:56

Президентът обеща драстично увеличение на парите за отбрана", пише "Сега". На фона на все по-тежкия недостиг на средства за сектори като здравеопазване и образование България направи сериозна заявка пред ключови съюзници да увеличи почти двойно бюджета си за отбрана. Това стана по време на срещата на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ във Варшава, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша. Форумът премина под знака на обещания от всички натовски държави да увеличат военните си бюджети като част от поуките от кризата в Украйна. Барак Обама обяви план за програма на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа.

после да не ривете, че нямало пари за здравеопазване или нещо друго.

05.06 2014 в 00:19

Този милиард за кого по-напред? Румъния, Словакия, Полша, Латвия, Литва, Естония, Чехия, България, УКРАЙНА?
Като разхвърлят кокалчетата, най-много 2 самолета да си купим втора ръка!!! Аз пак ще питам - вие помните ли сделката, която САЩ развалиха между Русия и България? 16 чисто нови Миг29 + 4 за резервни части за $40 милиона? Тогава ни навряха в куча дупка и се противиха докато им угодихме. Помните ли, че именно те ни нарязаха и претопиха ракетите средна дистанция, с които удряхме Истанбул? А помните ли, че именно те ни сринаха икономиката и орязаха армията до бройка, която не може да напълни националния ни стадион? Не ми ревете, че съм за Русия или болшевик, комунист и т.н., погледнете трезво на нещата и спрете да мажете вазелина!!! Не му ща на маймуна милиона (едва ли ще ни огрее повече), на нас ни трябва икономика, производство, а не дарение, което ще ни излезе през всяка възможна дупка, а ако са недостатъчни - ще резат със скалпел до кокал

04.06 2014 в 18:35

Ами той президента явно не е наясно с проблемите на страната и си държи за армията.

04.06 2014 в 18:17

... ще финансират нови служебни възглавници за генщаба, че старите така са ги опърдели та не се трае...

... хахахахахаха

04.06 2014 в 17:55

На червения шебек вива,САЩ му действат като на вампир-чесън!Ама ,пък е забавно как си дръгне разпрания задник по асфалта от яд :)

04.06 2014 в 17:45

Не се напъвай, пиленце. Отдавна сме те видяли всички в тоя сайт. Ти си обикновен дебил. Единственото, което търся да постигна тук е да ти докарам инсулт от бяс, подигравайки се на малоумните ти коментари :) Бъде човек веднъж в живота си - вдигни ръце, свий се в ъгъла и умри :)

04.06 2014 в 17:42

Обама прати подкрепления и ни дай оръжие да изметем руските мекерета и ги изпратим на Путкин да си въдвори в Сибир.

04.06 2014 в 17:12

Гавраилчо,
Типично герберо –болшевистко мислене- който не е с нас, значи е червен.
Много сте прозрачни и прости герберастите бре.Поне тиквата плаща ли добре?

04.06 2014 в 17:10

И за какво ни е тази армия? :D. А де? С този милиард можем да купим няколко танка.

04.06 2014 в 17:04

От първите коментари се чува църкането на сдухано червено тролче :) Цър цър :)