OffNews.bg

Обама: Ще продължим натиска срещу Техеран

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че приветства приетите вчера нови европейски санкции срещу Иран и обеща страната му да продължи да засилва натиска над Техеран.

Той допълни, че решението на страните от ЕС да наложат петролно ембарго на Иран, показва още веднъж единството на международната общност срещу сериозната заплаха от иранската ядрена програма. В края на декларацията Обама се заканва, че Съединените щати ще продължат да засилват натиска, докато Иран не промени курса си и не започне да изпълнява международните си задължения. Преди него, санкциите приветства и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху. 

От своя страна външният министър на Япония Коитиро Гемба обяви, че има намерение в бъдеще да съкрати вноса на ирански петрол с цел да подкрепи действията на страните от Европейския съюз за ожесточаване на санкциите срещу Иран. Япония е сред най-големите мносители на петрол от Иран. В същото време японският министър не уточни кога и в какви размери страната му ще започне да съкращава вноса на ирански петрол. Представители на 27-те страни в Евросъюза на заседание в Брюксел в понеделник взеха решение за въвеждането на ембарго върху доставките на петрол от Иран. Причината за новите санкции е фактът, че според ЕС Техеран продължава да отказва сътрудничество с международната общност относно развитието на своята ядрена програма. В рамките на новия пакет от санкции се предвижда въвеждането на поетапна забрана за внос на ирански петрол и петролни продукти в страните от ЕС, като към 1 юли всички страни-членки на Евросъюза трябва напълно да прекратят вноса. Иран определи новите санкции на Европейския съюз срещу петролния му сектор като "психологическа война" и заяви, че те ще влошат спора за ядрената му програма, предаде Ройтерс. Налагането на икономически санкции е нелогично и нечестно, но няма да спре нашата нация да отстоява своите права, каза говорителят на външното министерство Рамин Мехманпараст. Освен петролното ембарго ЕС взе решение и да замрази авоарите на иранската централна банка. Така общността се присъедини към САЩ в предприетия нов кръг наказателни мерки срещу Техеран заради ядрената му програма. Международната агенция за атомна енергия потвърди плановете за посещение на неин екип в Иран от 29 до 31 януари с главна цел да "реши всички неуредени съществени въпроси". В интервю за Би Би Си ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън заяви, че ако Иран докаже, че ядрената му програма не е за военни цели, то санкциите биха могли да отпаднат.

Иран изнася общо по 2 154 000 барела петрол на ден. Сред няй-големите вносители на ирански петрол са Гърция, Китай, Япония и Индия. Приходите на Иран от износа на петрол за Европа през 2011 г. по пазарни цени бе 24 милиарда долара, пише в. Ведомости.