OffNews.bg

Ново 72-часово примирие в Газа

Палестинските групировки и Израел са сключили ново 72-часово примирие в ивицата Газа, съобщават международните агенции.

Предложението е дошло от посредника в конфликта - Египет, и цели да се даде време за договаряне на по-трайно примирие.

Това е второто 72-часово прекратяване на огъня за по-малко от седмица. Двайсет и седем палестинци бяха убити от края на първото примирие в петък сутринта.

Пет минути преди прекратяването на огъня да влезе в сила, "Бригадите на Изедин ал Касам" - въоръженото крило на Хамас, изстреля няколко ракети от ивицата Газа срещу Израел. В полунощ израелските изтребите прекратиха ударите си срещу палестинския анклав.

Ако настоящото прекратяване на огъня се задържи, Израел отново ще изпрати делегация в Кайро за продължаване на преговорите с палестинците, съобщи израелският в. "Аарец".

От началото на сблъсъка до днес убитите палестинци са 1939 души, 73% от които, по информация на ООН, са били цивилни. Израелските жертви са само 64 войници и 3-а цивилни, съобщава "Ал-Джазира".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се намира под голям международен и вътрешен натиск да прекрати огъня в ивицата Газа. Министърът на отбраната Ицхак Ааронович каза, че ако новите преговори за дълготрайно прекратяване на огъня в Газа не доведат до никъде, връщането с войски там би било единственото решение.

Водачът на Хамас Халед Мешаал заяви пред АФП, че дълготраен мир може да има само ако Израел вдигне блокадата над Газа.