Англия преразглежда лицензите за износ на оръжие за Израел

OFFNews 04 август 2014 в 16:15 3089 1

Снимка Tumblr

Великобритания ще преразгледа лицензите за износ на оръжия за Израел поради все по-ожесточеният сблъсък в ивицата Газа, съобщава "Ройтерс", цитирайки правителствен говорител.

"Наложи се да преразгледаме лицензите ни за износ на оръжия за Израел, за да можем да потвърдим дали са подходящи", заяви говорителката на премиера Дейвид Камерън. Тя добави, че ситуацията от момента на издаването на разрешителните досега се е променила и затова се налага преразглеждането на лицензите. Все още обаче няма взети никакви решения. 

Доклад на специалната парламентарна комисия от миналия месец показва, че одобрените от правителството договори за износ на оръжия за Израел са на сума, надхвърляща 7.8 милиарда лири (9.78 милиарда евро). Те включват доставки на бронирана екипировка, компоненти за безпилотни самолети и за ракети.

Опозицията на лейбъристите обвини премиера Камерън, че не е осъдил достатъчно категорично поведението на Израел, но премиерът отхвърли обвиненията.

Израел даде началото на военната си операция срещу бунтовниците от "Хамас" в Газа на 8-и юли. Според местните власти загиналите палестинци от началото на конфликта са 1797, повечето от които са цивилни граждани. Израел е загубил 64 войници и 3-а цивилни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!