OffNews.bg

Нетаняху: Ще се бием и няма да се предадем! Това е втората война за независимост на Израел

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че наземната операция на армията в Газа е вторият етап във войната срещу терористите от "Хамас". Войските са в Газа, а операцията ще е трудна и дълга, предаде Ройтерс.

Нетаняху добави, че ще бъдат положени усилия да бъдат върнати над 220-те отвлечени от "Хамас".

Той определи войната след нападението от 7 октомври като "втората война за независимост на Израел".

"Ще се бием и няма да се предадем! Няма да се оттеглим над земята и под земята. Не ни обвинявайте във военни престъпления. Ако мислите, че можете да обвинявате нашите войници във военни престъпления, това е лицемерие. Ние сме най-моралната армия в света", бе категоричен министър-председателят.

Думите му очевидно са провокирани от нападките на турския президент Реджеп Ердоган, който обвини Израел във военни престъпление срещу палестинците в Ивицата Газа.

Външният министър Ели Коен съобщи, че Тел Авив е отзовал някои от своите дипломатически пратеници в Турция заради "тежки изявления", направени от Анкара.

"Предвид тежките изявления, идващи от Турция, разпоредих връщането на дипломатическите представители там, за да бъде извършена преоценка на отношенията между Израел и Турция", посочи Коен в публикация в Екс, без да навлиза в подробности.

Израелското посолство в Турция публикува на страницата си в социалната мрежа Екс изображение с надпис на турски: "Хамас" е терористична организация".

Реакцията на Израел идва след днешната реч на Ердоган на масов митинг в подкрепа на палестинците, организиран в на летището "Ататюрк" в Истанбул. Пред събралите се турският президент каза, че Анкара ще "обяви Израел за военнопрестъпник" и ще направи това пред цялата международна общност в светлината на влошаващия се палестинско-израелски конфликт. Ердоган нарече Израел окупатор и повтори, че палестинското движение "Хамас" не е терористична организация.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк предупреди, че широкомащабните сухопътни операции на Израел в Газа могат да доведат до "катастрофални последици" и е възможно още хиляди цивилни да загубят живота си.

По-рано силите на Израел съобщиха, че са навлезли в северната част на палестинския анклав. Израелската армия повтори призива си към цивилните в Северна Газа да се оттеглят на юг заради тяхната безопасност, тъй като град Газа вече е "бойно поле".

Комуникационните мрежи в Газа са сринати, което доведе до липса на информация в и извън територията.

Междувременно Илон Мъск обяви, че системата от околоземни спътници "Старлинк" ще достави интернет в ивицата Газа. Това ще стане в сътрудничество със "световнопризнати хуманитарни организации", добави собственикът на компанията "СпейсЕкс", чийто проект е "Старлинк".