OffNews.bg

НАТО обеща един милион дрона на Украйна

Украйна ще получи един милион безпилотни летателни апарати от страните от НАТО през 2024 г., обеща генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на брифинг след срещата на министрите на отбраната в Брюксел.

Група съюзници обединяват усилията си. Великобритания заедно с Латвия оглавяват "коалицията на дроновете", обясни Столтенберг.

Алиансът смята за една от главните си задачи да продължи да помага на Украйна да се отбранява от руската агресия. Нашата по-нататъшна поддържка е необходима за съхраняване свободата на Украйна. Да позволим на Путин да победи не е само трагедия за Украйна, това е опасност и за самите нас. Това ще направи света по-опасен и уязвим, каза председателят на НАТО. 

Той се обърна към Конгреса на САЩ с призив да одобри решението за по-нататъшно американско участие в международната поддържка на Украйна. 

На срещата на министрите на отбраната в Брюксел, която трябва да подготви срещата на лидерите от страните в НАТО през юли, Столтенберг съобщи, че страните-членки започват да увеличават производсството на оръжия. Ще произведем толкова оръжия и боеприпаси, колкото е нужно за безопасността на Украйна и на нашите страни, зави Столтенберг.