OffNews.bg

Най-малко 200 заразени румънци в германска кланица

Най-големият производител на месо и месни продукти в Германия е станал огнище на инфекция с новия коронавирус. В кланицата, където работят 500 румънци, са установени стотици случаи на Ковид-19, съобщава информационният сайт Зиаре.

Във фермата в Югозападна Германия работят 700 души, от които 500 румънци. Потвърдени са между 200 и 300 случая на заразяване, каза румънският посланик в Берлин Емил Хурезяну, цитиран от телевизия Антена 3.

Оана Крихбаум, която е представителка на Румънско-германската асоциация, също предостави подробности по случая. Тя уточни, че става дума за фирма "Мюлер". По думите й заразените работници получават медицинска помощ, а онези, които са дали негативен резултат на теста за коронавирус, са поставени под карантина. Крихбаум съобщи, че 300 работници на тази фирма са позитивни на коронавирус и са прехвърлени в три различни центъра, където им се оказват 24-часови грижи и медицинска помощ. По думите й всички те са асимптоматични, но тестовете им са положителни.

Във връзка с румънските граждани, работници в кланица в Биркенфелд, близо до град Пфорцхайм (провинция Баден-Вюртемберг), румънското външно министерство уточнява, че посолството на Румъния в Берлин и Генералното консулство на Румъния в Щутгарт са се самосезирали и в спешен режим са предприели действия спрямо германските власти за проверка на ситуацията, се посочва в изявление на румънското МВнР.