OffNews.bg

Над 20 години затвор или лудница за Брайвик

До 21 години затвор с възможност за удължаване може да получи Андерш Беринг-Брайвик, който уби 77 души на 22 юли 2011 година. Съдебният процес срещу 33-годишният екстремист започна на 16 април в Осло.

На влизане в залата Брайвик поздрави медиите с обичайния си жест - вдигната дясна ръка, свита в юмрук. В началото на заседанието атентаторът заяви пред Градския съд, че не признава неговата легитимност.

Съдия по делото е Венче Елизабет Арнтзен.

Очаква се на първото заседание да бъде прочетен обвинителният акт. Основен акцент по делото ще бъде въпросът дали докато е извършвал атентатите, Брайвик е осъзнавал какво прави. Повторно ще бъде изследвано дали обвиняемият е вменяем или не.

Наскоро адвокатът на Брайвик Геир Липестад обяви, че по време на процеса клиентът му не само че няма да се разкае, но ще изрази съжаление, че не е стигнал по-далеч.

Ако бъде обявен за вменяем и признат за виновен, крайно десният екстремист може да получи присъда от 21 години затвор. Това е максималното наказание, регламентирано от съдебната система в Норвегия. Присъдата може да бъде удължена заради факта, че Брайвик е особено опасен за обществото.

В края на миналата година експертиза обяви екстремиста за невменяем. Поисканото второ психиатрично изследване преди броени дни обаче, посочи, че атентаторът е вменяем и може да бъде съден. Ако пък бъде признат за луд, Брайвик най-вероятно ще бъде изпратен в психиатрична клиника.

Очаква се, че делото ще продължи до юли тази година.

На 22 юли миналата година Брайвик извърши бомбен атентат пред правителствената сграда в Осло, след който загинаха осем души. По-късно същия ден на остров Ютьоя той откри огън по младежи, привърженици на управляващата Норвежка работническа партия. Стрелбата отне живота на 69 души.