OffNews.bg

Можете ли да прекарате кораб през Суецкия канал?

Сагата със засядането на грамадния търговски кораб "Евър Гивън" в Суецкия канал предизвика вълнения cв целия свят.

От притесненията за скачането на цената на петрола и блокаж на световната икономика, до бързата реакция на интернет потребителите и раждането на десетки мемета, емоциите преминаха от страх до смях. Да не пропуснем и недоумение как е възможно дългият 400 метра кораб с тегло 200 хиляди тона да заседне, без да може да бъде изместен почти седмица.

Както OFFNews предаде, рано днес плавателният съд беше раздвижен, но все още не е ясно кога ще бъде възстановено движението през канала.

Едновременно с това CNN публикува онлайн игра-симулатор, в която целта е да проверим уменията си на навигатори и да преведем кораб през канала без да заседне. 

"Навигацията в Суецкия канал е сложен процес с високо ниво на стрес, който изисква майсторски умения за управление. За да го демонстрираме, работихме с капитан Анди Уинбоу и капитан Яш Гупта, за да създадем този симулиран пасаж. Опитайте силите си в преминаването на една от най-натоварените водни пътни артерии в света", съобщава симулаторът преди началото на играта.

"Това е ненаучно опростено интерактивно преживяване, предназначено само за илюстративни цели. Има много фактори, които не са отчетени, включително (но не само): дълбочината на водата; близост до бреговете; взаимодействие с преминаващи кораби; радиусът на обръщане; наличие на влекачи и други метеорологични условия като видимост. Също така ускорихме времето, необходимо за маневриране на кораб с такъв размер." допълват от CNN. 

Ето и някои от най-успешните и забавни мемета по темата, които ни попаднаха в интернет пространството:

"Бурлаки на Суец" - нов прочит на известната картина на Иля Репин "Бурлаки на Волге"

Решението е намерено, както и отговорът на загадките за строежа на пирамидите

Всички засегнати от проблема компании просто наблюдават "Ахмед" с малкото му багерче, изглежда единственият борец за освобождаването на кораба

Българският премиер Бойко Борисов също стана част от колаж за възможното решение на проблема. "Работа, работа, работа", коментираха интернет потребителите