Суецкият канал може да остане блокиран за седмици заради заседналия кораб

OFFNews 25 март 2021 в 21:34 5278 0

Снимка БТА/AP

Огромният товарен кораб, който блокира Суецкия канал може да остане заседнал там в продължение на седмици. Това заяви един от експертите, участващи в спасителната операция по освобождаването на плавателното средство, предаде Ройтерс. 

Дългият 400 м. контейнеровоз "Евър Гивън" блокира един от най-натоварените търговски водни пътища във вторник заради силен вятър и пясъчна буря. В момента в канала между континентална Африка и Синайския полуостров се намират близо 206 огромни контейнеровоза, танкери с петрол и газ и шлепове за насипни товари, които не могат да преминат.

Товарният кораб е заседнал диагонално, като носът му е опрял в източната част на Суецкия канал, а кърмата в западната. 

"Като заседнал на брега кит е," каза Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на нидерландската компания Boskalis, която отговаря за преместването на кораба. 

От администрацията на Суецкия канал (The Suez Canal Authority) съобщиха, че по преместването на плавателния съд работят 9 влекача.

"Не можем да изключим, че това може да отнеме седмици в зависимост от ситуацията", заяви още Бердовски.

Заседването на контейнеровоза води и до едно от най-тежките прекъсвания на световната търговия, която пострада значително заради пандемията от коронавирус през последната година, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews