OffNews.bg

Мюсюлмански протести и в Атина

Шест души са задържани в Атина по време на протестна демонстрация срещу филма "Невинността на мюсюлманите".

В митинга, организиран на централния атински площад Омония, участваха около 600 души. Тълпата планирала да тръгне към американското посолство, което е на около три километра от площада.

Демонстрантите се опитали да разкъсат полицейския кордон, но били отблъснати от силите на реда. До насилие се е стигнало, след като част от тях започнали да замерят полицаите с камъни. Властите използвали сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръснат протестиращите мюсюлмани.

Филмът, заснет в САЩ, предизвика остри протести и кръвопролития в редица държави. Пакистанският министър на железопътния транспорт Гулам Ахмад Билур дори обяви награда от 100 хил. долара за главата на режисьора на лентата. При протести срещу филма в Пакистан имаше десетки загинали, а повече от 200 души бяха ранени.

Актьори, които участват във филма, твърдят, че режисьор е 55-годишният египетски християнин копт Накула Басели Накула, който живее в района на Лос Анджелис. Той и семейството му са в неизвестност.

На фона на нагнетеното напрежение от филма, френски вестник провокира ислямския свят, публикувайки на страниците си карикатури на пророка Мохамед.  Сатиричният седмичник „Шарли Ебдо” помести в броя си от сряда няколко комикса, включващи комични рисунки на Мохамед. Според редактора на изданието, който е карикатурист и използва псевдонима Шарб, съобщи, че изображенията ще „шокират тези, които искат да бъдат шокирани”.