OffNews.bg

Михайло Подоляк: Всички руски обекти на окупираните територии са легитимни военни цели за ВСУ

„Всички руски обекти на окупираната от Русия територия на Украйна са легитимни военни цели за нападение от Въоръжените сили на Украйна.“ Това обяви в профила си в Туитър съветникът в кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

„Всяко контранастъпление и деокупация на територии попада в понятието отбранителна война. Това е абсолютна аксиома както за ръководството на Украйна, така и за нашите съюзници.“ – допълни Подоляк.

Any Russian objects on occupied territories – legitimate military targets for attack by ???????? Armed Forces. Any counteroffensive and de-occupation of territories falls under the concept of defensive war. This is an absolute axiom for both the leadership of Ukraine and our allies.

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) October 5, 2022

По-рано днес съветникът коментира, че западните политици трябва да се отърват от илюзията за "нормалността на РФ" и за възможността за преговори. „Чуйте изказванията на Путин. Пропити с презрение към западния свят, към традиционната система на международни отношения и към международното право. Мечтата му е Европа под "руския ботуш". – коментира той.

Пак в сряда окупираните райони бяха предмет на коментар и от руския президент Владимир Путин по време на видеовръзка с финалистите на общоруския конкурс „Учител на годината“

"Русия изхожда от факта, че ситуацията в Донбас ще бъде стабилизирана, страната ще може спокойно да развива тези територии. "Що се отнася до защитата на жителите на Донбас и други територии, когато има заплаха за живота. <...> Това, което сега е възможно, стана възможно, разбира се, благодарение на руската армия и тези наши момчета, които не щадиха живота си, за да защитят своите и вашщите деца. Това е изключително важно нещо." - каза Путин и добави, че планът за развитие на нови територии на Руската федерация трябва да бъде цялостен, включително развитието на инфраструктурата, медицинското обслужване и образователния процес.