OffNews.bg

Медии и Телеграм канали твърдят, че ВСУ са ликвидирали шефа на руския генщаб Герасимов

Новина, която на пръв прочит звучи абсурдно, се разпространява лавинообразно в различни медии и Телеграм канали. Според непотвърдената официално нито от Киев, нито от Москва информация, по време на вчерашния ракетен удар на ВСУ срещу команден център на руските нашественици край Севастопол е загинал не кой да е, а самият началник щаб на армията на РФ Валерий Герасимов.

Официално потвърждение на информацията няма и не е ясно дали не става дума за информационно-психологическа операция, целяща да постигне разколебаване в редиците на врага.

"Генерал Герасимов е обявен за загинал в резултат на вчерашните украински ракетни удари по Крим. Той беше началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили и първи заместник-министър на отбраната на Русия. Към момента информацията не е потвърдена", пише Visegrad 24.

Говорителят на Украинската доброволческа армия "Юг" Сергей Братчук е склонен да смята, че това не е вярно.

"Има много версии за това кой би могъл да е ударен там, дори се чува известната фамилия Герасимов. Това би било добра новина, но според мен е малко вероятно да е вярно. Но фактът, че няколко високопоставени офицери или генерали от руската окупационна армия са били ударени в този команден център, със сигурност е вярно", каза той в предаване на "Еспресо".

Службата за сигурност на Украйна заяви пред УНИАН, че все още не може да коментира информацията за евентуалната смърт на Герасимов.

Вчера на окупирания полуостров Крим се чуха силни експлозии. Следобед той бе подложен на ракетна атака, а вечерта - на атака от безпилотни самолети.

Окупационните власти заявиха, че са отблъснали най-мащабната атака в последно време и че са свалили десет украински ракети.