OffNews.bg

Масовите протести в Турция продължават

Масовите протести в Турция след смъртта на 22-годишния демонстрант Ахмет Атакан продължиха и вчера, съобщи „Фокус“.

Протестиращи се събраха отново в центъра на град Антакия. Полицията предупреди демонстрантите, че действията им не са разрешени, след което се опита да ги разпръсне водни оръдия и газови бомби.

По радиостанциите на полицаите е разпространена информацията, че сред протестиращите има и такива с ловни пушки, затова са въведени и бронирани средства, а журналистите са изтеглени от мястото на протеста.

Задържани са осем демонстранти.

Около 200 души се събраха на протест пред сградата на околийското председателство управляващата Партия на справедливостта и развитието. От полицията отново предупредиха, че няма разрешение за протест.

Въпреки това демонстрантите проведоха седяща стачка, след което се разотидоха.

Няма данни за пострадали при вчерашните протести.

22-годишният Ахмет Атакан загина по време на сблъсъци между протестиращи и полиция в град Антакия в провинция Хатай. Той беше тежко ранен и беше откаран в болница, където почина.

Според полицията младият мъж е паднал от третия етаж на сграда, докато се опитвал да свали слънчев панел, за да го хвърли по полицаите.

Депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Хасан Акгьол пък обясни, че е видял как младежът е бил ударен по главата.

Ахмет Атакан е шестият загинал от началото на протестите в Турция през май.