Масови протести в Турция след смъртта на 22-годишния демонстрант

Вероника Шербанова 11 септември 2013 в 11:25 3113 5

Протести в Турция. Снимка: EPA/БГНЕС
Протести в Турция. Снимка: EPA/БГНЕС

Масови протести започнаха в Турция, след като 22-годишен младеж беше убит по време на демонстрации в провинция Хатай.

Протестите започнаха след призиви в социалните мрежи. Полицията в Истанбул затвори парк „Гези“ и взе допълнителни мерки за сигурност на площад „Таксим“.

Около 19 часа вчера се стигна отново до сблъсъци между полицаи и демонстранти. Органите на реда атакуваха със сълзотворен газ и водни оръдия протестиращи, опитали да стигнат до площада.

Демонстрантите отвърнаха с хвърляне на фойерверки. След това полицията предприе гонитба на участници в протеста по централния булевард „Истиклял“, която продължи до късно вечерта.

В същото време около 2000 души се събраха на протест в в района на квартал „Кадъкьой“ в азиатската част на Истанбул. Те издигнаха антиправителствени лозунги и преминаха на европейския бряг, където полицията ги атакува с газови бомби.

Протест заради смъртта на 22-годишния Ахмет Атакан се проведе и в Денизли в Югозападна Турция. И тук се стигна до сблъсъци с полицията, като един полицай беше ранен след удар с бухалка по главата. Задържани са двама демонстранти.

Близо 3000 души се събраха в град Измир. Те преминаха по централните улици на града и блокираха движението по един от булевардите. Полицията не се намеси в шествието, което беше аплодирано от жители на града, наблюдаващи случващото се от своите домове.

Демонстрации се проведоха още градовете Зонгулдаг в Северозападна Турция, Ескишехир в Централна Турция и Мерсин в южната част на страната.

22-годишният Ахмет Атакан загина по време на сблъсъци между протестиращи и полиция в град Антакия в провинция Хатай. Той беше тежко ранен и беше откаран в болница, където почина.

Според полицията младият мъж е паднал от третия етаж на сграда, докато се опитвал да свали слънчев панел, за да го хвърли по полицаите.

Депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Хасан Акгьол пък обясни, че е видял как младежът е бил ударен по главата.

Ахмет Атакан е шестият загинал от началото на протестите в Турция през май. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!