OffNews.bg

Макрон - на 39 г. е най-младият президент в историята на Франция и още...

Новият президент на Франция се казва Еманюел Макрон. Тази година той прави точно 40 години, които ще навърши на 21 декември тази година. Макрон е роден през 1977 г. в северния град Амиен в семейството на лекари и в ученическите години, според близките, интересите му са насочени по-скоро към литературата. В училище Еманюел Макрон се среща и със съпругата си, но за разлика от повечето сходни истории, разликата е, че Бриджит Троньо не е съученичка, а 24 години по-възрастната му учителка. На 16 г. Макрон се заканва да се ожени за нея и по-късно го прави.

Новият фаворит завършва образованието си в Националното висше училище по администрация, престижно учебно заведение, откъдето са излезли трима президенти на Франция - Валери Жискар д'Естен, Жак Ширак и настоящият държавен глава Франсоа Оланд.

След завършването си Макрон работи като инспектор в Министерството на финансите, след което и като инвестиционен банкер. Влиза в политиката именно под крилото на Оланд, първоначално като член на екипа му. Член е на социалистическата партия от 2006 до 2009 г., след което остава независим до август 2016 г., когато напуска поста си като министър на икономиката и основава партия "Напред!".

Почти новобранец в политиката, ако бъде избран, 39-годишният Макрон би станал най-младия президент във френската история. Но освен с възрастта си, той разбива представите за държавен глава и с факта, че не принадлежи към основните политически сили.

Политическата му програма е проевропейска и уравновесена между лявото и дясното, което липсва при останалите кандидати и му печели поддръжници. Обещанията му включват план за инвестиции на стойност 50 млрд. евро, които да бъдат вложени, сред други сфери, в преминаването към възобновяеми източници на енергия и в инфраструктурата. Кандидат-президентът има намерение също така да намали безработицата от сегашните 9,7% до 7 на сто, както и да понижи данъците за бизнеса.

Като единствената алтернатива на радикалната Льо Пен, Макрон привлече подкрепата на мнозина видни политици във Франция, след които и някои от отпадналите кандидат-президенти. Именно затова анализатори смятат, че Еманюел Макрон ще обедини вота против "Национален фронт" и по този начин ще стигне до президентския пост.