OffNews.bg

"Макдоналдс" съди Флоренция за 18 млн. евро заради забрана да отвори ресторант

"Макдоналдс" съди Флоренция за 18 млн. евро, след като компанията не е получила разрешение да отвори магазин на Пиаца дел Дуомо. 

Кметът на Флоренция Дарио Нардела отхвърлил плановете на "Макдоналдс" през юни с мотива да се запази историческия вид на сърцето на града. 

От "Макдоналдс" обаче са категорични, че са се съобразили за плановете на ресторанта с изискванията в града и смятат, че са жертва на дискриминация, заради което настояват за обезщетение в размер на 17,8 млн. евро, които според тях веригата ще загуби в следващите 18 години заради решението на кмета. 

"Ние сме напълно съгласни, че културното и художествено наследство на италианските исторически градски центрове трябва да бъдат защитени, както и традициите и малките исторически магазинчета, но не можем да приемем дискриминационни разпоредби, които вредят на свободата на частната инициатива, без да е изгодно на никого", посочват от веригата за бърза закуска пред Би Би Си. 

Кметът на Флоренция обаче е категоричен, че компанията не е била дискриминирана. 

"Макдоналдс" има право да подаде заявление за отваряне на ресторант, защото това е гарантирано от закона, но ние имаме право да кажем "Не", категоричен е той.