OffNews.bg

Ликвидирани са терористи на Хамас и Ислямски джихад. ЦАХАЛ атакува 250 цели

Около 250 цели на "Хамас" на територията на Ивицата Газа са атакувани от израелските военновъздушни сили през последното денонощие. ЦАХАЛ (IDF) съобщаваj, че бойците продължават да локализират и унищожават оръжия, подземни шахти, взривни заряди и пр. Самолет на 7-а бригада е унищожил двете пускови установки, от които терористите извършиха баражния обстрел в централната част на Израел вчера.

Сирените за противовъздушна отбрана отново са прозвучали рано тази сутрин в градовете до границата с Газа след 14-часово затишие. Според САЩ Израел може да приключи с широкомащабната военна операция в южната част на Ивицата Газа до януари и след това да премине към по-целенасочени атаки срещу конкретни терористи и лидери на "Хамас".

Израелските отбранителни сили съобщават, че "ожесточените битки" с оперативните сили на "Хамас" в Ивицата Газа продължават, докато военновъздушните сили извършват удари срещу повече от 250 цели през последното денонощие.

ביממה האחרונה, חיל האוויר תקף כ-250 מטרות בשטח רצועת עזה, הלוחמים ממשיכים לאתר ולהשמיד אמצעי לחימה, פירים תת קרקעיים, מטעני נפץ ותשתיות טרור נוספות.

כוחות צוות הקרב של חטיבה 7 וסיוע האש החטיבתי הכווינו מטוס קרב שהשמיד את שני המשגרים מהם ביצעו המחבלים אתמול את המטח למרכז הארץ >> pic.twitter.com/SovrspIaMc

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 6, 2023

Съобщава се, че 7-ма бронетанкова бригада е насочила удари по две ракетни установки, използвани при баражите в централен Израел вчера. Ударите уцелили бойци на "Хамас" и Ислямски джихад, заедно с инфраструктура, принадлежаща на терористичните групировки.

תקיפת המשגרים מהם בוצע מטח לעבר שטח ישראל >> pic.twitter.com/InvyPRIGf1

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 6, 2023

Силите на IDF от бригадата Кфир са ликвидирали въоръжен терористичен отряд, който е действал близо до училище в северната част на Ивицата Газа. След това бойците са локализирали и унищожили подземна шахта и други терористична инфраструктура, разположена в района на училището.

כמו כן, במסגרת התקיפות חוסלו מחבלים מארגוני הטרור חמאס וגא"פ לצד מספר תשתיות טרור שהושמדו.

כוחות צה"ל מחטיבת כפיר חיסלו חוליית מחבלים חמושה שפעלה סמוך לבית ספר בצפון הרצועה. לאחר מכן, איתרו הלוחמים והשמידו פיר תת קרקעי ותשתיות טרור נוספות שמוקמו במרחב בית הספר >> pic.twitter.com/6vWcWpST9L

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 6, 2023

В друго училище в северната част на Газа са открити оръжия и боеприпаси.

בבית ספר נוסף בצפון הרצועה נמצאו אמצעי לחימה ותחמושת >> pic.twitter.com/Dmpv7KJGGT

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 6, 2023

Палестинската информационна агенция "Wafa" съобщава, че  двама палестинци са били убити, а други трима са ранени при сблъсъци с Израелските отбранителни сили в бежанския лагер Фар'а в северната част на Западния бряг. 

Други палестински медии предават, че след удар на израелските военновъздушни сили има 6-ма убити и много ранени в две къщи в лагера Нусейрат в центъра на Ивицата Газа. 

В същото време IDF обяви, че случайно е ударила позиция на ливанската армия, след като е отвърнала на огъня от "Хизбула", и се извини за инцидента.

ПВО-ото на Израел

Сирените за противовъздушна отбрана на Израел са се чули в кибуците Реим, до граничната ограда с Газа, и Кисуфим. Няма съобщения за пострадали или щети.

Градовете в близост до границата с Ивицата Газа бяха евакуирани след бруталните кланета на терористите от "Хамас" от 7 октомври.

САЩ за военните действия на Израел

Според САЩ Израел може да приключи военните операции в южната част на Ивицата Газа до януари и след това да премине към по-целенасочени атаки срещу конкретни терористи и лидери на "Хамас", съобщава Си Ен Ен. 

Множество висши служители на американската администрация твърдят, че Белият дом е загрижен как ще се развие офанзивата на IDF през следващите седмици и е предупредил Израел да ограничи щетите и цивилните жертви.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди военния кабинет на Израел, че вероятно няма месеци да се бори с "Хамас", тъй като нараства вътрешният и международен натиск върху администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да прекрати войната.